Tasanopeus

Published by Kari Kaikkonen on

TASANOPEUS – MIELENKIINTOINEN AUTOURHEILULAJI

Historic Rally Trophy -rallisarjan (HRT) yhteydessä ajetaan Historic Tasanopeus Rallisarjaa (HTRS).
Sarja on tarkoitettu historic-autoille, joiden tulee olla luokiteltu historic-ikäkauteen J (1982–1990) tai sitä aikaisempiin ikäkausiin. HTRS-sarjassa noudatetaan sitä varten tehtyjä sarjasääntöjä, jotka täsmentävät
rallin ja HRT-sarjan sääntöjä tarvittavilta osin.

Ralli syntyi 1950-luvulla tasanopeuskilpailuina, kunnes vähitellen nykymuotoiset nopeusrallit valtasivat rallitiet. Tasanopeuskilpailut painuivat unholaan vuosiksi, kunnes historic-rallihuuman myötä Keski-Euroopassa alettiin harrastaa uudelleen tasanopeusrallia. Laji onkin hyvin suosittu kilpailumuoto erityisesti Keski-Euroopassa. Tästä on hyvänä esimerkkinä Monte Carlo Historic Rally, joka vuosittain kerää yli 300 autokuntaa kamppailemaan alppiteiden herruudesta.

Tarkastuspisteillä sekunnin murto-osan tarkkuudella

Tasanopeusralli on laji, jossa kilpailijat ajavat reitin tiekirjan mukaan (samanlainen kuin rallissa). Erikoiskokeilla ajetaan etukäteen määritettyä keskinopeutta – erillisen tasanopeusohjeen mukaisesti. Kilpailijoiden etenemistä ja sen oikea-aikaisuutta seurataan tietyillä, kilpailijoille salaisilla tarkastuspisteillä. Nykyään ajan mittaus tapahtuu GPS-pohjaisilla apuvälineillä.

Vaaditut keskinopeudet ja tarkastuspisteet pyritään asettamaan siten, että ajaminen on mielekästä, mutta vähempitehoisella autollakin ajavalle tasapuolista. Erikoiskokeilla keskinopeusvaade voi muuttua kokeen aikana. Vaaditut keskinopeudet ja tarkastuspisteet pyritään asettamaan siten, että ajaminen on mielekästä, mutta vähempitehoisella autollakin ajavalle tasapuolista. Erikoiskokeilla keskinopeusvaade voi muuttua kokeen aikana. Keskinopeudet asetetaan kilpailunjärjestäjän toimesta tien luonteeseen sopiviksi. Yleisesti ne vaihtelevat 40–65 km/h välillä. Kansainvälisen autourheilun keskusjärjestön FIA:n tasanopeussääntöjen mukaan koko tasanopeuskilpailun erikoiskokeiden keskinopeuden tulee olla tasolla 50 km/h.

Kilpailijaparin tulee olla täsmälleen määrättynä aikana erikoiskokeille määritetyillä, salaisilla tarkastuspisteellä, muutoin aikapoikkeamasta annetaan aikasakkoa. Merkityksellistä ei ole, onko kilpailija tarkastuspisteellä liian aikaisin tai liian myöhään – aikasakko napsahtaa kilpailijaparille jo 0,1 sekunnin aikapoikkeamasta. Lisäksi tasanopeusrallissa käytetään samanlaisia aikatarkastusasemia (AT) reitillä kuin rallikilpailuissakin. Saapumisajat aikatarkastusasemille (AT) merkitään aikakorttiin. Väärä saapumisaika AT:lle tuo aikasakkoa, kuten nopeusrallikilpailuissakin. Rangaistuspisteitä voi saada muistakin asioista, jotka on määritelty HTRS-sarjasäännöissä.

Helppo aloittaa; tieliikennelainmukaiset renkaat, kartturilta ei vaadita ajokorttia
Tasanopeus sopii kaikille autourheilusta kiinnostuneille, entisille autosuunnistusta tai rallia harrastaneille, mutta myös aloitteleville ralliharrastajille. Auton tulee olla historic-ikäkausien mukainen, ja sen tulee olla luokiteltuna historic-ikäkauteen J (-90) saakka.

HTRS-sarjan kilpailuissa on luvallista käyttää teknisiä apuvälineitä matkan mittaamiseen ja ajan seurantaan.

Tasanopeusralliin voit tutustua myös harjoitussarjan kautta ja näin saada omakohtainen tuntuma kilpailumuotoon.

Tietoja harjoitussarjasta saat linkistä  tai ottamalla yhteyttä:
Jukka Aromaa
0400 229 729
jukka.aromaa@kolumbus.fi

Haluan kokeilla tasanopeutta – mitä tarvitsen?

Vaatimukset autolle?
Millaisen lisenssin tasanopeuskilpailijat tarvitsevat?
Mitä laitteita saa käyttää matkan mittaamiseen ja ajan seurantaan?
Mitä materiaalia kilpailun järjestäjä antaa kilpailijoille?

Tutustu Historic Tasanopeus Rallisarja 2022 -sarjasääntöihin tästä linkistä.

Voit myös kysyä lisätietoja Historic Rally Club Finland ry:n tasanopeusvastaavalta:
Reijo Rintala
040 866 8895
reijo.rintala@pp3.inet.fi

 

Categories: Tekniikka