Ari-Matti Rikkinen-Hannu Lamminen päivän nopein pari

Published by HRCF Tiedottaja on

Lappeenrantalainen Ari-Matti Rikkinen oli Jyväskylän Suurajoissa – The Rally of the Thousand Lakes – tänään lauantaina 10.9.2022 kilpailun nopein historic-kuljettaja. Kartturinsa Hannu Lammisen kanssa Rikkinen voitti nuottisarjassa kakkoseksi tulleen parin Tuomo Hannosen–Harri Minkkinen vajaalla 20 sekunnilla.

Rikkinen ei tänään antanut muille mahdollisuuksia. Pitkään teknisistä ongelmista kärsinyt Sierra Cosworth toimi nyt kuin ”rasvattu”. Mutta ei sentään aivan kokonaan ilman ongelmia tällä kerralla.
”Kyllä muuten olen ihan tyytyväinen, että kaikki toimi, mutta ajoimme ilman viitosvaihdetta koko päivän”, paljasti Rikkinen.

Tuttuun tapaan Jyväskylän Suurajoissa erikoiskokeet ovat aina olleet kovavauhtisia ja luonteeltaan sellaisia, että houkuttelevat kuljettajia painamaan niin sanotusti ”nappi laudassa”.
”Olisi kyllä tarvittu viitosta näillä teillä. Vähän liikaa tuli ilmeisesti sitten revittyä pienemmillä vaihteilla, kun eroa muihin tuli.”

”Reitti oli tosi kiva. Nuotituksen jälkeen tuntui, että tämä oli sellainen perusreitti, mutta varsinkin viimeinen pätkä oli tosi nautittava. Kun kisavauhdissa sai lasketella, oli tosi mukavaa. Ja oli kiva päästä välillä taas ajamaankin kaiken rakentamisen jälkeen. Vaikka vielä tulee hommia, kun vaihdelaatikko näyttää vetelevän viimeisiä, potkii välillä vaihteita pois päältä.”

Tuomo Hannonen–Harri Minkkinen ovat tänä vuonna harvakseltaan olleet HRT-kisoissa mukana. Kuhmoisissa ja Savonlinnassa pari kävi voittamassa luokkansa talvella ja nyt saman tempun tekivät täällä Jyväskylässäkin.
”EK-kilsat autolla alkoivat olla sillä mallilla, että remppaa piti tehdä. Eikä kone ollut sit kuitenkaan vielä kunnossa. Koko päivä meni öljyvuodon kanssa taistellessa. Sen takia keskittyminen vähän herpaantui, kun litratolkulla öljyä hupeni. Enemmän oli koko ajan huoli, että kaikki kestää. Pari kertaa jo mietin, että keskeytän kisan”, paljasti Hannonen.

Jari Latvala–Jarmo Mursunen oli nuottisarjalaisista kolmas.
”Tiet olivat hienot, kuten Jyväskylässä aina”, kehaisi myös Latvala.
”Alkuun oli ongelmia, kun penkki oli jäänyt Jari-Matin säätöihin hänen kisansa jälkeen. Hän on sen verran pidempi ja pitemmät kädetkin, että oli hieman hankala ajaa. Ei tullut etukäteen testattua yhtään eikä siis kokeiltua penkkiäkään. Vasta huollossa kolmen pätkän jälkeen saatiin säädettyä penkki paikalleen.”
”Sitten olikin kiva ajaa nämä kaksi viimeistä pätkää, kun taas näki paremmin autosta ulos.”

Jaatinen nopein ilman nuotteja

Ilman nuotteja ajaneista eli luokkien 1–18 yleiskilpailun nopein mies oli Matti Jaatinen. Ennakkoon kovasti odotettiin Jaatisen ja Janne Kanervan, joka edellisessä kisassa Lahdessa voitti saman yleiskilpailun, keskinäistä kisaa. Valitettavasti se taistelu kuitenkin tyrehtyi heti alkuunsa, kun jo kakkoserikoiskokeella Kanerva totesi, että autosta oli yön aikana häipynyt tankillinen polttoainetta.
”Ajaminen loppui kakkosen jälkeen, kun Jannelle (Kanerva) tuli murheita. Ei kannattanut enää repiä, ei vaihdettu enää edes uusia renkaita”, kertoi Jaatinen maalissa.
”Ennen vikaa pätkää sanoin kartturillekin, että ei enää kannata ruveta hölmöilemään.”

”Janne tuli kyllä kaksi vikaa pätkää tosi raivolla, kun sai taas polttoainetta autoonsa”, kehaisi Jaatinen.
Kanerva ajoikin niille pätkille noin kymmenen sekunnin pohjat. Tappiota Jaatiselle kuitenkin reippaasti yli neljä minuuttia pätkällä seisomisen seurauksena.

Jaatinen voitti näin ollen yleiskilpailun ylivoimaisesti, kun kakkoseksi sijoittunut Samuli Kiiskinen jäi lähes puolitoista minuuttia.
”Maaliin päästiin, että sillai ihan hienosti meni. Mutta kytkin luisti pahasti koko päivän ja lopussa jo pelotti, että päästäänkö maaliin ollenkaan. Nyt täällä ollaan ja tyytyväisinä”, myönsi Kiiskinen, joka keskeytti edellisessä osakisassa.

Jyrki Putila–Osmo Huovinen olivat kolmansia, eroa Kiiskiseen jäi kolme sekuntia.
”Suht’ tyytyväinen pitää olla. Tiet oli hienot, mutta ei nyt keritty noille Volvoille”, totesi Escortilla ajanut Putila.

Kanerva tuli maaliin pettynein ja surullisin mielin.
”Tankkasin 55 litraa kolmosen jälkeen tankkiin, joten jotain kummallista on tapahtunut. Neljä pohja-aikaa ja sit yksi kahdeksan minuutin pätkäaika, ei sitä tollai kisaa voiteta. Vilppilähtö oli kummallinen juttu sekin, en minä ainakaan mitään sellaista huomannut”, harmitteli Kanerva.

Tasanopeusluokassa mestaruuden jo varmistanut pari Reijo Rintala–Antero Mannila sijoittuivat tänään kakkoseksi, kun voiton vei Jyväskylässä ensimmäisen kerran tänä vuonna sarjakisaan osallistunut pari Kari Kuosmanen–Tomi Auersalmi.

Luokkavoittajat Jyväskylän Suurajoissa 2022:
Luokka 1: Reijo Halonen Fiat 127; lk 2: voittaja Jari Valtaala Toyota hylätty; lk 3: Raimo Lindén Toyota; lk 4: Pekka Salenius Opel; lk 5: Jari Ohrankämmen Wartburg; lk 6: ei osallistuneita; lk 7: Bertil Lindholm Ford; lk 8: Henry Kovanen Volvo; lk 9: Niko Allinen Ford; lk 10: Esa Laine Ford; lk 11: Tomi Tikanmäki Saab; lk 12: Keijo Hållfast Toyota; lk 13: ei osallistuneita; lk 14: Matti Jaatinen Volvo; lk 15: Antti Siikala Skoda; lk 16: Esa Lindroos Toyota; lk 17: Antti Aaltonen Opel. Nuottisarja: luokka 19: Teuvo Hämäläinen Alfa Romeo; lk 20: Mikael Wikstedt Opel; lk 21: Mikko Frilander Chrysler; lk 22: Tuomo Hannonen Ford; lk 23: Ari-Matti Rikkinen Ford.  Classic F: lk 26: Jukka Pylvänäinen Peugeot; lk 27: ei maaliin tulijoita; lk 28: Tommi Huhtala Ford. Kuplapaja VW -rallisarja: Kari Haapalainen VW. Tasanopeusluokka: Kari Kuosmanen Rover.

HRT-sarjan viimeinen osakilpailu 7/7 ajetaan lokakuun 1. päivä Mynämäellä Naantalin Seudun UA:n isännöimänä.