Martti Sarasto kavensi piste-eroa ikäkategoriaa johtavaan Timo Heinoseen

Published by HRCF Tiedottaja on

Never Heard Drivers -seuraa edustavalla parilla Martti Sarasto-Jussi Tukkimies on tältä kaudella pistetaulukossa maksimipisteet kolmesta kisasta, vain avauskisa jäi ajamatta. Sijoitus ikäkategorian Historic 1969 pistetaulukossa neljän osakisan jälkeen toinen. Kuva: Marko Kyöstilä

Kaakkoisrallissa oli paljon teknisiä ongelmia, lähinnä latureiden ja jarrujen kanssa. Kilpailussa keskeyttäneiden, 36 autokunnan listalla on vain neljällä kilpailijalla merkintänä ulosajo, muut pääasiassa teknisiä syitä, pari rengasrikkoa oli mainittu.

Kaakkoisrallin keskeytyksestään huolimatta Porvoon Seudun UA:n Timo Heinonen jatkaa pistejohdossa. Kolmen luokkavoiton lisäksi Kaakkoisrallista saadut neljä osallistumispistettä pitää kakkoseksi nousseen Martti Saraston tässä vaiheessa juuri tuon neljän pisteen päässä. Kolmantena oleva Antti Heinänen (lk 5) keskeytti myös tekniseen vikaan. Bertil Lindholm ei ollut mukana avauskisassa Hankasalmella, joten tässä vaiheessa pisteet riittävät ikäkategorian neljänteen sijaan, neljä pistettä Heinäsen perässä.

Kun luokan 5 kolmas autokunta, Ari Vuorinen–Heikki Heinonenkin keskeytti, ei kukaan tullut maaliin asti.

Luokassa 6 oli sama tilanne, ei maaliin tulleita. Lahtelaispari Sami Leinonen-Timo Lehtinen Escort 1300 GT:llä jäivät viimeiselle siirtymälle teknisen vian vuoksi. Siihen asti vauhti oli ollut ”kohdillaan”, kun ek-ajat pätkillä oikeuttivat luokkien 1–18 yleiskilpailuissa kympin joukkoon, parhaimmillaan sijalle 8. Vain viimeisellä aika oli kymppikärjen ulkopuolella. Voisi siis olettaa, että tekniikkamurheita oli jo tuolloin.

Luokassa 7 ennakko-odotuksena oli nähdä sekuntitaistelua Martti Saraston ja Bertil Lindholmin kesken. Ykkösellä näin näytti toteutuvan, kun Sarasto oli vain 0,6 sekuntia Lindholmia nopeampi. Seuraavan tulosten tullessa ilmassa oli jo ratkaisun makua, kun Sarasto veti 20 kilometrin mittaisella pätkällä 16,4 sekunnin pohjat. Lindholmille kirjattiin kolmoselta pohja-aika, mutta se ei lopulta auttanut. Sarasto voitti luokan 35,8 sekunnilla.
”Ollaan tyytyväisiä. Päästiin maaliin, mutta pieniä vaikeuksia meilläkin oli. Laturiongelmia oli, johdot irtosivat”, paljasti Sarasto.

Lindholmia ei tappio harmittanut yhtään.
”Me ollaan tänään otettu rennoin rantein. Vietetään mun synttäripäivää tässä, 73 vuotta tuli nyt täyteen”, kertoi Lindholm.
”Ei meillä sen suurempaa ollutkaan, keltainen valo (laturin merkkivalo) kojetaulussa vain palaa, mutta ei se häiritse. Näissä menee aina laturi.”

Luokan kolmas autokunta; Markku Hietamäki-Mikko Korhonen Triump Vitessellä, oli vaikeuksissa heti alusta lähtien. Ykköseltä myöhästymisestä tuli aikarangaistusta noin 2,5 minuuttia, ja lopuksi kaksikko suljettiin kilpailusta, tuomariston tiedoksiannossa luki rallisäännön 20.1 noudattamatta jättämisestä. Tulkintani tästä on, että pari ei pysähtynyt reittitarkastusasemalla.

Luokkaan 8 saatiin jälleen Juha Bernerin Valiantin lisäksi Henry Kovanen Volvo Amazonilla, tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Teknisen ongelmien kanssa autonsa kanssa paininut Kovanen oli nyt maalissa huomattavasti iloisemman näköinen kuin viime vuoden kisoissa.
”Nyt alkaa tilanne olla se, mitä on haettu. Vaikkakin vielä oli murheita. Laturista meni pultti poikki ja sen myötä ei vesipumppukaan toiminut. Onneksi saatiin sekin puoli pelaamaan. Nyt se näköjään on taas rikki, mutta ehkä me tästä vielä maalikaaren alle päästään”, paljasti Kovanen, joka tänään oli luokkien 1–18 yleiskisassa kympin joukossa, useaan kertaan jopa sijalla 4. Luokkavoitto tuli noin puolentoista minuutin erolla.

Juha Berner antoi maalissa tunnustusta kanssakilpailijalleen.
”Olen todella iloinen pojan puolesta, että hän kerrankin pääsi maaliin ja kyyti oli kylmää ja voitti”, kehui Berner.
”Hetken jo ehdimme mekin surra, että siihenkö jäi kun laturin pultti meni poikki. Onneksi pääsi maaliin.”
”Kolmosen alun muutamat kilometrit olisi voinut jättää reitiltä kokonaan pois, se oli niin kamalassa kunnossa. Kiviä ja teräviä kuoppia noin 4–5 kilometrin matkalla. Ei nämä melkein 60 vuotta vanhat autot oikein tykkää tommoisista osuuksista. Muuten kaikki hyvin ja kiitokset kilpailun järjestäjille.”
-kk

Pistetilanne ikäkategoriassa Historic -> 1969 osakisan 4/7 jälkeen – Top 5
Kuljettajat
1. Timo Heinonen PoSUA lk 5 Fiat 850 Coupé pisteitä 43
2. Martti Sarasto NHD lk 7 Ford Cortina GT pisteitä 39
3. Antti Heinänen AL-Myrskylä lk 5 Fiat 850 Special pisteitä 28
4. Bertil Lindholm HRCF lk 7 Ford Cortina Lotus pisteitä 24
5. Ari Koskinen UUA lk 6 Renault 8 Gordini pisteitä 21
5. Juha Berner HyUA lk 8 Plymouth Valiant pisteitä 21

Kartturit
1. Mikko Vuorinen PoSUA lk 5 pisteitä 43
2. Tiia Mäenpää AL-Myrskylä lk 5 pisteitä 28
3. Jussi Tukkimies NHD lk 7 pisteitä 25
4. Pentti Ritari HSTT lk 7 pisteitä 24
5. Anni Kalenius UUA lk 6 pisteitä 21
5. Jouni Tanninen HyUA lk 8 pisteitä 21