Uusi isoisä–lapsenlapsi-pari Laakso-Veikkola HRT-sarjan tasanopeusluokkaan

Published by HRCF Tiedottaja on

Uskoisitteko, että tästäkin tuli kelpo kilpa-auto tasanopeusluokkaan? Jorma Laakso ja tyttären poika Sauli Veikkola kisaavat Kuhmoisissa numerolla 405. Kuva: Joren arkisto

Tasanopeussarjaan saatiin nyt toinenkin kilpailijapari, jossa on sukulaisia kolmessa polvessa. Riihimäkeläinen Jorma Laakso kilpailee ensimmäistä kertaa tasanopeusluokassa Kuhmoisten Sora -rallissa. ”Konttoripäällikön” hommia hoitelee tyttären poika, 16-vuotias Sauli Veikkola. Ajokkina heillä on Ford Fiesta.

Jore tunnetaan kovana rattimiehenä ja siviilirenkailla kisaamisenkin puolesta puhujana. Tasanopeusluokka onkin mitä oivallisin laji Jorelle, mitä tulee ajamiseen yleisesti, mutta miten mahtaa sujua tietyissä nopeuksissa pysyminen koko erikoiskokeen ajan. Tasanopeus erityisesti on kuljettajan ja kartturin yhteistyön saumatonta sujumista, joten ”annetaan aikaa” tällekin autokunnalle päästä hommaan sisään.

Joren täytettyä 70 vuotta pari vuotta sitten ei miestä olla enää nähty ralliauton ratin takana ralleissa.
”AKK:n sääntö, että 70-vuotiaiden on käytävä rasitustestissä, oli syynä. Testi on kallis, noin 700 euroa, mistä syystä täytyy ajella sellaisissa kisoissa, joihin pääsee ajamaan ilman EKG-testiä”, selvitti Jore asiaa.

Tuskin tämä kisa miehelle mikään yhden kisan projekti on, sillä Laakso on tehnyt kovasti töitä auton kanssa.
”Auto pitää olla korkeintaan vuodelta 1990 eli noin 30 vuotta vanha. Ei ollut helppoa sellaista löytää, mutta minulla kävi tuuri. Näin erään ladon takana Fiestan ja aloin selvitellä omistajaa. Auto oli nelisen vuotta seissyt siellä, ja omistaja suostui siitä luopumaan. Nyt se on laitettu kuntoon, ja saatu paperityötkin Rafun kanssa selvitettyä, joten olemme valmiit kisaan.”

Jore kertoo ajaneensa jo jonkin aikaa AS-kisoja Saulin kanssa, ja nyt tasanopeus on uusi aluevaltaus.
”Poika on innostunut ja osaa asiansa. Ajamme ’vanhanaikaiseen’ tapaan paperitaulukoilla, ei meillä ole mitään sähköisiä laitteita käytössä”, paljasti Jore ja heittää heti jo ensimmäisiä parannusehdotuksiaan.
”Ehkä pitäisi olla oma luokka niille, jotka ajavat ilman apuvälineitä?”

Pistejohdossa tasanopeusluokan puolella on Mika Alakoskela–Risto Salonpää, kahden pisteen päässä ovat Eugen ja Ritva Damstedt. Kolmantena on pari Ari-Pekka Jääskeläinen–Risto Valkonen, eroa kärkeen on kuusi pistettä.

Tasanopeusluokan ensimmäinen kilpailija starttaa reitille lauantaina 25.2. klo 10.01. Maaliin ensimmäisiä tasanopeusluokan kilpailijoita odotellaan noin klo 15.00. Palkinnot jaetaan ehdollisten tulosten perusteella maaliin tultaessa Kuhmolan pihalla.

Kilpailun järjestää Tullan UA ja reitillä on neljä erikoiskoetta, joiden yhteispituus on noin 70 km. Kilpailukeskuksena toimii Kuhmola, Toritie 57, Kuhmoinen.
-kk