VI Kuhmoisten Sora -ralli on talvikauden kolmas ja viimeinen HRT-osakilpailu

Published by HRCF Tiedottaja on

Kokeiluluonteisesti HRT-sarjaan 2023 otettiin Youngtimer-luokka, jonka autot ovat vuosilta 1991-1996. Jarno Kangas ja kartturi Kexa Eerola saavat kanssakilpailijakseen Jari-Matti Latvalan Enni Mälkösen kanssa Toyotalla. Luokassa kaksi kisaa ajanut pari Juha Laaksonen-Jonna Sjöman siirtyivät Kuhmoisissa ns. pimeään luokkaan. Kuva: Marko Kyöstilä

Historic Rally Trophy -sarjan 2023 kolmas osakilpailu ja samalla talvikauden viimeinen ajetaan lauantaina 25.2. Kuhmoisten ympäristössä Tullan UA:n isännöimänä. Kilpailukeskuksena toimii tuttuun tapaan Kuhmola, osoitteessa Toritie 57, Kuhmoinen.

Talven rallikelit ovat meitä suosineet tänä talvena, kun sekä Hankasalmella että Hämeenlinnassa päästiin jo ajamaan hienoissa olosuhteissa, ja mikä parasta, Kuhmoisissa keli näyttää olevan vielä parempi kuin mitä uskallettiin edes toivoa. Muutama viikko sitten näytti todella huonolta.

Kilpailijoita tuli myös todella mukavasti, kun kaiken kaikkiaan kisaan ilmoittautui 163 autokuntaa, joista 111 kilpailee HRT-sarjaan kuuluvissa luokissa. Kaksi perumista on toistaiseksi saatu, joten lukemat tässä vaiheessa ovat siis 161 ja 109. AKK:n alaisissa ralleissa Kuhmoisten luvut ovat tämän vuoden suurimmat tähän mennessä.

Jälleen kerran tasanopeusluokassa on eniten osanottajia, peräti 15 autokuntaa. Mielenkiintoista on nähdä, miten voittotaistelu tällä kertaa käydään. Hallitseva luokan mestaripari Reijo Rintala–Antero Mannila Talbotilla eivät olleet avauskisassa mukana, mutta nappasivat voiton Hämeenlinnassa. Jatkuuko voittoputki Kuhmoisissa?

Pistejohdossa tasanopeusluokassa on Mika Alakoskela–Risto Salonpää, kaksi pistettä perässä ovat Eugen ja Ritva Damstedt. Kolmantena ovat Ari-Pekka Jääskeläinen-Risto Valkonen, eroa kärkeen on kuusi pistettä.

Tasanopeusluokan ensimmäinen kilpailija starttaa reitille lauantaina 25.2. klo 10.01. Maaliin ensimmäisiä heistä odotellaan noin klo 15.00. Palkinnot jaetaan ehdollisten tulosten perusteella maaliin tultaessa Kuhmolan pihalla.

Youngtimerit ja nuottisarjalaiset

Uutena kokeiluluonteisena HRT-kisoihin tullut Youngtimer-luokka on autoille, jotka on luokiteltu vuosina 1991–1996. YT-luokan kilpailijat eivät aja sarjapisteistä, mutta kilpailevat muuten aivan normaalisti. Kuhmoisiin YT-luokkaan ovat ilmoittautuneet jo Hämeenlinna Historic Rallyssa mukana ollut Jarno Kangas Mitsu Lancer E3:lla kartturinaan Keijo ”Kexa” Eerola sekä Jari-Matti Latvala, jonka ajokkina tällä kertaa on Toyota Celica Turbo 4WD (ST185). Myös kartturi on ”vaihtunut”, kun Juho Hänninen on lomareissulla ja viereen istahtaa Sami Pajarin viereltä tuttu maailmanmestari Enni Mälkönen.

YT-luokka starttaa reitille näytösajoluokan jälkeen mutta ennen nuottisarjalaisia. Näytösajoluokassa Petter Wallen on Saab 96:lla ainoa autokunta.

Nuottisarjalaisista ensimmäisenä numerolla 1 lähtee Jari Latvala kartturinsa Jarmo Mursulan kanssa noin tunti ensimmäisen tasanopeusauton jälkeen. Lammin UA:n Heikki Westerlund–Hanna Kukkonen Opel Mantalla pääsevät Latvalan perään numerolla 2. Tämä pari voitti nuottisarjan Hämeenlinnassa, joten samaan taitavat pyrkiä Kuhmoisissakin. Westerlundilla ja numerolla 4 starttaavalla Timo Markkasella on pisteitä kummallakin 23 kahden osakisan jälkeen. Heinolan Teemu Koivisto on pisteissä kolmantena, vain kaksi pistettä kärkikaksikkoa perässä.

Martti Virolainen, jolla on ollut auton kanssa epäonnea ja molemmista kisoista keskeytys, pääsee toivottavasti nyt maaliin ja saisi tyydyttävän tuloksen. Siihen pitäisi olla jälleen mahdollisuus. Jos Virolainen aikoo mestaruuteen, molemmat ”nollakisat” on nyt käytetty.

Jussi Lappalainen on perunut osanottonsa. Pasi Hapulahti nähdään tänä vuonna ensimmäisen kerran kisassa Volvollaan, jolla saksalaiskuljettaja Thomas Krüger kurvaili Hämeenlinnassa. Hapulahti saattaa yllättää vauhdillaan koko porukan. Pikkuluokassa voittotaistelu käytäneen Timo Pitkäniemen, Petri Fonsellin ja Seppo Raittilan kesken.

Pistetaisteluissa vasta alkusoitot alkaneet

Luokkien 1–18 yleiskilpailussa kärjessä 19 pisteellään on Mäntsälän Sami Vuorinen Escortillaan. Jyrki Putila on kakkosena kuuden pisteen päässä. Vain pisteen päässä toisistaan seuraavina ovat Keijo Hållfast (12 pistettä), Janne Kanerva (11) sekä Timo Kuukka (9).

Tiukin pistevääntö käytäneen kategoriassa historic 1975. Kärkikolmikko, pistein 23 ja jokaisella luokkavoitto sekä kakkossija, Niko Allinen (lk 9), Esa Laine (10) ja Sami Vuorinen (11) saavat haastajikseen vasta Hämeenlinnan kisasta luokkavoitollaan pistepussinsa avanneet Ilkka Haljala, Kari Loppi sekä Timo Kuukka.

Kategorian Historic 1990 kärkikaksikko; Risto Tiinus ja Juha Mäkitalo, ovat tasapisteillä 25 vain kahden pisteen etumatkalla Antti Siikalaan. Esa Lindroos on pisteissä neljäs.

Classic F -sarja näyttää kulkevan Anssi Laurellin tahtiin. Kaksi luokkavoittoa ja maksimipisteillä kärjessä. Rally Trophy -sarjassa maksimipistein 25 kärkipaikan ottanut Jari Viher-Vehmas on kaksi pistettä edellä Markus Mäkitaloa. Historic Seniorit -sarjassa, jossa kuljettajan pitää olla täyttänyt 65 vuotta, Esa Laine on 20 pisteellä ”piikkipaikalla”. Esa Lindroos on toisena, muut aloittivat pistepussin kasvattamisen vasta Hämeenlinnasta.

VI Kuhmoisten Sora -rallissa on täydelliset olosuhteet; on ollut pakkasta ja luntakin tullut tänään torstaina lisää reippaasti. Erikoiskokeita on neljä, yhteispituudeltaan noin 70 km. Maaliin edellä mainittuja kilpailijoita Kuhmolan pihalle odotellaan noin klo 16 alkaen. Kilpailijat palkitaan heti maalikaaren alla ehdollisten tulosten mukaan.

Pistetilanteet kahden osakisan jälkeen löytyvät näiltä nettisivuilta alalehden Sarjapisteet alta.

-kk