Ykkösryhmän mestaruustaisto käytäneen Sami Leinon ja Panu Pitkäsen kesken

Published by HRCF Tiedottaja on

Jämsän Äijien Sami ja Minna Leinolla on kiperä tilanne ykkösryhmän mestaruustaistossa, sillä luokkavoitto viimeisessä kisassa Askolassa ei vielä yksin riitä. ”Pahimmalla” vastustajalla pitäisi lisäksi olla hieman epäonnea, mitä ei tietenkään kukaan sentään toivo. Marko Kyöstilän ottama kuva on Kaakkoisrallista keväällä.

Kaloppi-ralliin, kauden 2023 viimeistä edelliseen osakisaan lähdettiin tilanteessa, jossa ykkösryhmäläisten kärkikolmikko; Markku Hakala (lk 2), Sami Leino (2) ja Panu Pitkänen (4), oli tasapisteillä 62,5 johdossa. Neljäntenä pisteissä ollut Juha Sarkimo (lk 2) ei ollut Hankasalmen avauskisassa ja Lahdesta tuli keskeytys, joten pisteitä oli kertynyt vain 41. Osakisavoittoja Sarkimolla oli Hämeenlinnasta ja Virolahdelta.

Hakalalta oli pisteet jo viidestä kisasta, Leinolla ja Pitkäsellä oli Sarkimon tapaan yksi keskeytys taulukossa. Kaloppi-rallista oli siis odotettavissa tilanteeseen muutoksia. Pitkäsellä harmittavasti luokassaan vain yksi auto, joten pisteitä tulisi maaliintulosta vain yhdeksän 11:n sijaan.

Luokassa 2 alkoi tasainen taistelu, jonka aloitti rivakimmin Sarkimo ajamalla kahdeksan sekunnin pohjat noin 10 kilometrin pätkälle ennen Leinoa, Hakala jäi Leinolle 1,7 sekuntia. Kakkosella, vajaan neljän kilometrin rykäisyllä Hakala oli nopein, Sarkimo jäi 1,6 ja Leino 3,5. Kolmosella Sarkimo otti paikkansa luokkajohtajana ja piti sen maaliin asti. Leinot pistivät kampoihin vahvasti vielä nelosella (14,75 km) ajettuaan 7,6 sekunnin pohjat ennen Sarkimoa.

Ennen viimeistä pätkää Sarkimon johto oli 18 sekuntia, mutta Leino Hakalaa edellä vain 0,9 sekuntia. Hienosti forssalaispari Markku Hakala–Jari Männistö intoutui taistelemaan ja ajoi viimeiselle (11,59 km) 4,7 sekunnin pohjat ennen Leinoja. Sarkimo jäi 8,8 sekuntia Hakalalle, mutta se riitti luokkavoittoon.

Luokassa 3 Raimo Lindén–Toni Repo tuli Celica 1600:lla maaliin, kuten Panu Pitkänen ja Jorma Virkki Alfa Romeo Alfettalla luokassa 4. Pitkänen nousi nyt ykkösryhmäläisten pistekärkeen. Mikäli Askolassa, kauden päättävässä Hakevuori-rallissa luokassa 4 on Pitkäsen lisäksi muitakin, edes yksi, ja Pitkänen voittaisi luokan, hän pystyy kasvattamaan pistepottiaan vielä kahdella pisteellä. Jos Leinot voittavat Askolassa luokkansa ja saavat 11 pistettä, he nousevat tasoihin Pitkäsen kanssa. Tasapisteissä ratkaisevat keskinäiset, pisteiden ulkopuolelle jäävät kisat. Pitkänen taitaa olla tukevammin kiinni mestaruuspokaalissa.

Sarkimolla lienee mahdollisuudet nousta kolmanneksi, mikäli voittaa luokkansa. Saldossa olisi sen jälkeen neljä luokkavoittoa ja yksi kakkossija, mutta se ei riitä tällä kertaa mestaruuteen. Keskeyttäminen Lahden kisassa, jossa jaettiin puolitoistakertaiset pisteet, rasittaa sen verran liikaa pistesaldoa.

Sarjan 2023 viimeinen osakisa, Hakevuori-ralli, ajetaan Askolan ympäristössä 14.10.2023.

-kk

Pistetilanne ykkösryhmässä osakisan 6/7 jälkeen:
Kuljettajat – Top 5
1. Panu Pitkänen FoSUA lk 4 Alfa Romeo Alfetta GTV 2.0 pisteitä 71,5
2. Sami Leino AUK Jämsän Äijät lk 2 Sunbeam Avenger pisteitä 70,5
3. Markku Hakala FoSUA lk 2 Toyota Corolla pisteitä 63,5
4. Juha Sarkimo THU-Team lk 2 Ford Escort GT Sport pisteitä 57
5. Raimo Lindén AUK Jämsän Äijät lk 3 Toyota Celica 1600 pisteitä 51

Kartturit – Top 5
1. Jorma Virkki FoSUA lk 4 pisteitä 71,5
2.  Minna Leino AUK Jämsän Äijät lk 2 70,5
3. Jari Männistö FoSUA lk 2 pisteitä 63,5
4. Toni Repo AUK Jämsän Äijät lk 3 pisteitä 51
5. Ari Sarkimo ThU-Team lk 2 pisteitä 41