Jani Viher-Vehmas ja Markus Mäkitalo Rally Trophy -sarjan kärkikaksikkona

Published by HRCF Tiedottaja on

Rally Trophy -sarjan kärkinimi tällä hetkellä on Jani Viher-Vehmas, mutta sanansa mestaruustaistossa lienee vielä sanottavana myös Markus Mäkitalolla, joka on kaksi pistettä perässä. Kuva: Marko Kyöstilä

Viime vuonna F-ryhmäläisten kanssa sarjaa kiertäneet Rally Trophy -luokan autot; Vakio1600 ja enintään 1400-kuutioiset, siirtyivät tälle kaudelle Historic Rally Trophy -sarjan osakisoihin. Luokkia on kaksi (31 ja 32), mutta vain yksi mestaruus on jaossa kauden päätteeksi. Pisteitä kuljettajat ja kartanlukijat keräävät luokittain. HRT-sarjan tapaan myös Rally Trophy -kuljettajille annetaan osallistumispisteitä siten, että yhdestä kisasta saa pisteen, kahdesta kaksi lisää, kolmesta kolme lisää jne. maksimissaan viidestä kisasta siis 15 pistettä luokan menestyspisteiden lisäksi.

Kahden osakisan jälkeen vain Forssan Seudun UA:n Jani Viher-Vehmas ja kartanlukijoiden puolella Eemil Pitkänen luokasta 31 (V1600) ovat maksimipistein kärjessä. Luokan 32 paras pari; Markus Mäkitalo-Sami Ranta Äetsän UA:sta VW Pololla ovat kaksi pistettä perässä.

Hämeenlinna Historic Rallyssa ei ollut yllätys, että luokassa 31 pari Viher-Vehmas-Pitkänen ottivat Peugeot 206 XS:llä  ”ohjat käsiinsä” heti ykköspätkästä lähtien. Noin 10 sekunnin pohjat tuli ykkösen vajaalle viidelle kilometrille ennen Tero Kujamäkeä Peugeot 307:lla. Kakkoselta Viher-Vehmakselle myös pohjat, mutta nyt toiseksi nopein oli Severi Jokioinen Paimion UA:sta Renault Cliolla, joka vakiinnutti tässä vaiheessa sijoituksensa toisena. Eroa jäi 10,8 sekuntia vajaan kahdeksan kilometrin pätkällä. Kolmonenkin mentiin kärjen osalta samaan tahtiin. Tauolla kärkikaksikon ero oli 37,6 sekuntia.

Nelonen oli kisan pisin, hieman yli 20 km. Neljän sekunnin pohjat ajoi Jokioinen ennen Kujamäkeä. Viher-Vehmas oli vaikeuksissa. Ero kärkeen oli peräti 48,8 sekuntia. Tässä vaiheessa Jokioinen johti luokkaa 6,2 sekunnin erolla Kujamäkeen.

Sen verran oli Jokioinen hävinnyt Viher-Vehmakselle, että viitoselle Viher-Vehmaksen ajama 18,1 sekunnin pohja riitti luokkavoittoon 6,9 sekunnin erolla Jokioisiin.
”Lähdin kisaan ihan täysiä vetämään”, tunnusti Viher-Vehmas maalissa.
”Nelosella käytiin vähän hangessakin. Vauhti oli siihen paikkaan vähän liiankin kova.”

Severi Jokioinen hieman ruoski itseään maalissa.
”Pakkohan tästä on kiristää. Kakkossija luokassa sinänsä on ok, mutta siinähän tuo meni, ilman ongelmia. Paras voitti, mitä sitä kiertelemään”, tuumaili Jokioinen.

Tero ja Petri Kujamäki Peugeot 307:lla saattaa Kuhmoisissa olla haastajan roolissa. Hämeenlinnassa kärkikaksikkoon jäi eroa parisen kymmentä sekuntia.
”Oikeinkin tyytyväinen olen. Tietä pitkin tultiin, ja hauskaa oli”, totesi Tero Kujamäki.

Luokassa 32 Äetsän UA:n parin Markus Mäkitalo-Sami Ranta VW Pololla vauhti riitti jokaisen pätkän pohja-aikaan. Jämsän Äijien Tomi ja Kimmo Jutila myös Pololla jäivät muutaman sekunnin kaikilla pätkillä, kunnes keskeyttivät nelosella kytkinvikaan. Liekö kytkin vaivannut jo nelosen pitkällä, 20 kilometrin pätkällä, kun ero Mäkitaloon oli 42 sekuntia.
”Ennen taukoa oli vähän vaikeata, mutta tauon jälkeen ajo alkoi sujua. En tiedä, mikä oli. Kuljettaja ei ollut herännyt”, tuumasi Mäkitalo maalissa.

Riihimäen UA:n Julius ja Jarno Halonen Peugeot 106 XS:llä perivät toisen sijan ja sen myötä toiseksi korkeimmat pisteet.
”Hyvin meni, todella, todella hauskaa oli. Revontuliralliin ei saatu autoa vielä kuntoon, joten vasta täältä aloitettiin. Auto pelitti nyt oikein hienosti. Tiet oli ihan superhyvässä kunnossa. Laitettiin valotkin nokalle, mutta ei ehtinyt pimeä tulla, että niitä ois päästy käyttämään”, kertasi Halonen.
-kk

Pistetilanne osakisan 2/7 jälkeen – Top 10
Kuljettajat
1. Jani Viher-Vehmas FoSUA lk 31 Peugeot 206 XS pisteitä 25
2. Markus Mäkitalo ÄetUA lk 32 VW Polo 1.4 pisteitä 23
3. Veeti Rossi VaToSUA lk 31 VW Golf IV pisteitä 18
4. Riku Salmela OrSUA lk 31 Ford Focus pisteitä 16
5. Markus Latvanen EPUA lk 32 Nissan Micra pisteitä 12
6. Tomi Jutila AUK Jämsän Äijät lk 32 VW Polo 16V 1.4 pisteitä 11
7. Jesse Eteläniemi AL/AKU-Jkl lk 31 Renault Clio 1.6 pisteitä 10
7. Julius Halonen RiiUA lk 32 Peugeot 106 XSI pisteitä 10
7. Severi Jokioinen PaiUA lk 31 Renault Clio 1.6 pisteitä 10
10. Tero Kujamäki MäntsMK lk 31 Peugeot 307 pisteitä 9

Kartturit
1. Eemil Pitkänen FoSUA lk 31 pisteitä 25
2. Sami Ranta ÄetUA lk 32 pisteitä 23
3. Aapo Väänänen LopUA lk 31 pisteitä 18
4. Elias Salmela EMSC lk 31 pisteitä 16
5. Jussi Jokinen EPUA lk 32 pisteitä 12
6. Kimmo Jutila AUK Jämsän Äijät pisteitä 11
7. Marko Oksanen UuUA lk 31 pisteitä 10
7. Iiro Litjo KySUA lk 31 pisteitä 10
7. Jarno Halonen RiiUA lk 32 pisteitä 10
10. Petri Kujamäki HyUA lk 31 pisteitä 9

Categories: Kisaraportit