HRT-sarjan osakisan 4/7, KaakkoisRallin, ennakkospekulointia, osa 1

Published by HRCF Tiedottaja on

Edellisestä osakisasta Kuhmoisissa Jari Latvala-Jarno Mursula kuittasivat luokkavoiton. Jatkuuko sama tahti Virolahdella? Kuva: Marko Kyöstilä

Kyllä tätä on jo odotettukin! Vihdoinkin päästään rospuuttokauden jälkeen tositoimiin ja sorapinnalle, kun Virolahdella lauantaina ajetaan Kotkan UA:n isännöimänä Kaakkoisrallia. Historic Rally Trophy -kauden 2023 neljäs osakilpailu alkaa klo 11.01 Harjun oppimiskeskuksessa. Reitti koostuu viidestä erikoiskokeesta, joiden yhteispituus on noin 73 km.

Ilmoittautuneita ennen määräajan umpeutumista tuli yhteensä 137 kappaletta, joista 100 autokuntaa HRT-sarjaan. Harmittavasti nuottiluokassa Lammin UA:n Heikki Westerlund sekä HRCF:n Mikael Wikstedt ovat joutuneet perumaan osanottonsa tämän jälkeen.

Nuottiluokan pistetaulukossa kolmen kisan jälkeen, mutta vain kaksi kisaa ajaneena, kolmantena 23 pisteellä on Jari Latvala Toyotalla. Hän pystynee nappaamaan luokkavoitolla kärkipaikan Virolahdella, sillä tämän hetken kärkikaksikko Kangasniemen Timo Markkanen sekä Westerlund eivät ole mukana. Markkanen johtaa 37 pisteellä, mistä Westerlund on kaksi pistettä jäljessä.

Haminan UA:n Marko Uutela saattaa kuitenkin ”sekoittaa” tilannetta. Jo viime vuonna Uutelaa pidettiin kovana vastuksena, mutta tekninen vika jätti miehen tienpenkalle jo ykköspätkällä. Uutela ajaa Opel Ascona 400:lla luokassa 23, kuten Latvalakin. Nyt voi olla revanssin aika?

Ykkösryhmässä Jämsän Äijien Sami ja Minna Leino lähtevät pistejohdossa Kaakkoisralliin. Heillä on jo kaksi luokkavoittoa tältä kaudelta, kun muilla on yksi mieheen. Paitsi luokassa 3 ajavalla Raimo Lindénillä, joka on voittanut kolmesti jo luokkansa, mutta on joka kerta ollut luokan ainoa osanottaja. Pisteitä siksi neljä vähemmän kuin Leinoilla. Luokassa 4 Panu Pitkänen ja Pekka Salenius ovat menestyspisteillä mitaten tasoissa, mutta osallistumispisteiden myötä Pitkänen on kolme pistettä edellä. Salenius ei nimittäin ollut Hämeenlinnassa mukana.

Historic 1969 -kategoriassa Porvoon Seudun UA:n Timo Heinonen luokassa 5 on toistaiseksi tehnyt ns. ohrankämmenet. Täysi potti toistaiseksi ja selvä pistejohto. Kakkosena luokan 7 kahdella voitolla kärkkyy Martti Sarasto, joka ei Hankasalmen kisassa ollut mukana. Eroa Heinoseen on tässä vaiheessa 14 pistettä.

Luokassa 8 Juha Berner Valiantilla on toistaiseksi ajanut vain Hämeenlinnan kisan. Kaakkoisralliin Berner saa tutun vastuksen, kun Henry Kovanen Amazonillaan pistänee kampoihin.

Kategoriassa 1975 on odotettavissa tiukkaa vääntöä. Kiuruveden UA:n Niko Allinen on luokassa 9 selvä ennakkosuosikki. Luokassa 11 Sami Vuorinen on Escortillaan napannut kaksi luokkavoittoa, kun kolmas Hämeenlinnasta meni riihimäkeläisen Timo Kuukan nimiin. Tomi Tikanmäki Saab 96:lla ei ollut Hankasalmella ja keskeytti Hämeenlinnan sekä Kuhmoisten kisan, joten NHD:n mies on ”musta hevonen” Kaakkoisrallissa.

Historicien 1981-kategoriassa täsmälleen samoista asetelmista lähtevät Keijo Hållfast Starletilla sekä Janne Kanerva Volvolla. Kummallakin kaksi luokkavoittoa ja yksi keskeytys. Leppävirran Jyrki Putila sekä Laukaan Heikki Valkonen kärkkyvät kolmen ja neljän pisteen päässä.

Nuorimpien autojen luokassa, kategoriassa 1990, Risto Tiinus Honda Civillä (lk 16) on ainoa kaikista kolmesta luokkavoiton ajanut. Juha Mäkitalo Alfa Romeolla (lk 17) on kahden pisteen päässä toisena, kun Kuhmoisissa luokkavoitto lipsahti Opel Kadettilla ajavalle Ilkka Koskelalle. Sanansa sanottavana saattaa olla myös Antti Siikalalla (lk 15) sekä Esa Lindroosilla (lk 16), kun pisteitä Kaakkoisrallin jälkeen jaetaan. Ja voihan olla, että Juha Silvennoinen Favoritilla ”sekoittaa” tilannetta. Silvennoinen ajaa kauden ensimmäistä HRT-kisaa, mutta on edellisenä vuosina ollut kovassa vauhdissa tässä luokassa. Ja Juha Selännettäkään unohtamatta. Vauhti riittää kyllä luokkavoittoon, mutta vantaalaisella on pistetaulukossa merkintä vasta yhdestä osakisasta.
-kk