Tiesitkö tämän HRT-sarjan kilpa-autojen ovinumeroinnista …?

Published by HRCF Tiedottaja on

Parikymppinen Iida on komeetan lailla noussut tasanopeusluokan kärkikuljettajien armoitettuun porukkaan. Isoisä Vesa hoitelee konttoripäällikön hommia. Kuva Hämeenlinnasta: Marko Kyöstilä

HRT-sarjan osakilpailuissa kilpailun ensimmäiset kilpa-autot ovat tasanopeusluokan autoja, jotka ajavat tiettyä, määrättyä ja erikoiskokeella vaihtelevaakin nopeutta. Aika lailla hitaammin kuin useimmat muut.

On siis erittäin tärkeää, että katsojat tämän asian ymmärtävät ja osaavat olla varuillaan jo, kun tasanopeusluokan autot erikoiskokeelle säntäävät. Kannattaa siis noteerata esimerkiksi reittikartassa yms. mainittu ensimmäisen tasanopeusluokassa starttaavan lähtöaika.

Tasanopeusluokan autot 400-alkuisella numerolla on selkeästi haluttu erottaa muista HRT-sarjan autoista ja luokista.

Pari vuotta sitten HRT-sarjaan ilmaantui luokka Näytösajo. Sen tarkoitus on tarjota hienoilla, kunnostetuilla historic-ralliautoilla ajaville harrastajille mahdollisuus ”ulkoiluttaa” ja esitellä kaunokaistaan turvallisissa olosuhteissa, mutta kuitenkin ilman ”otsaa kiristävää tunnetta”. Näytösajoluokan autoissa ovinumero on 500-alkuinen. Näytösajoluokan ek-aikoja ei julkaista.

Vuodelle 2023 tuli vielä yksi luokka – Youngtimer, jossa autot ovat pääasiassa A-ryhmäläisiä ja vuosimalliltaan 1991–1996. Näitä on toistaiseksi nähty kolme tänä vuonna, Kotkassa ei ole yhtään. Youngtimer-luokan kilpailijoilla on autossaan 600-alkuinen ovinumero.

Vasta näiden kilpailijoiden jälkeen reitille lähtee numerolla 1 kilpailijapari, joka on tutustunut reittiin ennakkoon ja käyttää ns. nuotteja kilpailussa. Ja vauhtikin tietty sen mukaista! Nuottiluokan jälkeen muut HRT-luokat periaatteessa sekä luokka- että numerojärjestyksessä.

Kuvassa punaisella Porschella tasanopeusluokan pari Iida ja Vesa Kauppinen. Keltaisella Toyotalla Youngtimer-luokassa kävi Kuhmoisissa nautiskelemassa Jari-Matti Latvala kartturinaan Enni Mälkönen, kun vakiokartturina HRT-sarjassa ollut Juho Hänninen oli kiireinen muualla. Kuvat ovat Marko Kyöstilän ottamia.
-kk