Reijo Rintala-Jari Kulmala voittivat, Alakoski-Salonpää edelleen pistejohdossa

Published by HRCF Tiedottaja on

Ari-Pekka Jääskeläinen-Risto Valkonen on tasaisen varmasti menestyvä tasanopeusluokan kilpailijapari. Kuva: Marko Kyöstilä

Jälleen kerran tasanopeusluokka oli kilpailun suurin luokka osanottajamäärältään. Yhteensä luokissa 24 ja 25 osanottajia ilmoittautuneita oli yhteensä 18. Valitettavasti Damstedtit eivät päässeet paikalle, vaan peruivat osanottonsa ja näin ollen startanneita oli yhteensä 1 + 16 eli 17 autokuntaa.

Kaakkoisralliin lähdettiin Kuhmoisten jälkeisessä pistetilanteessa, jossa Lapuan UA:n Mika Alakoskela oli 36 pisteessä eli kuudella pisteellä johdossa ennen Eugen Damstedtia. Samoin kuusi pistettä oli eroa Damstedtin ja kolmantena olleen Ari-Pekka Jääskeläisenkin välillä. Iida Kauppinen oli vain pisteen päässä Jääskeläisestä ja Vesala oli Iidaa kaksi pistettä jäljessä. Hallitseva luokan mestari Reijo Rintala oli ajanut kaksi kisaa; toisen voittanut ja toisesta jäänyt ilman pisteitä. Tämä kaikki tiesi sitä, että Kaakkoisrallissa nähdään kisa, joka voi sekoittaa pistetaistoa suuntaan jos toiseenkin.

Yllätyksiä toinen toisensa perään

Iida ja Vesa Kauppinen valmistautumassa Harjun Oppimiskeskuksen pihalla päivän koitokseen.

Ja heti ykköspätkä toi yllätyksiä. Ensimmäinen, iloinen oli se, että Iida Kauppinen isoisänsä Vesa kanssa oli paras avauserikoiskokeella. No, toisaalta se ei ollut täysin yllätys. Hieno avaus Kauppisilta joka tapauksessa! Toinen yllätys oli se, että Alakoskela oli ”ihan hukassa”. Kun Iidan virhepisteet olivat 6,40, Alakoskelalle niitä kertyi 417,50. Ja kolmas yllätys oli, että Jarmo Vesalakin oli ”ihan hukassa”, tuloslistalla mies löytyy Alakoskenkin takaa sijalla 16. Mitä ihmettä?

Ja kakkoserikoiskoekin toi yllätyksiä. Kauppisten vuoro oli olla ”ihan hukassa”. Suoritus ja sijoitus kakkosella oli vasta 16:s. Kauppisten pudottua kärkeen nousi Eero ja Eetu Juutilainen Audilla pistein 29,60. Rintala nousi myös pykälällä kakkoseksi, pisteitä nyt 31,20. Hannu ja Matti Juselius olivat kolmansia, pistein 57,60.

Ja sitten, Rintala ei rutiineistaan näemmä luovu. Kolmosella tarkin suoritus pistein 9,40. Kauppiset suoriutuivat jälleen loistavasti, toiseksi paras suoritus pistein 17,40. Juutilaiset olivat kolmansia, ja Alakoskela oli myös ”piristynyt”, nyt pätkällä neljänneksi tarkin ennen Ari-Pekka Jääskeläistä, jolla oli pisteitä 22,10.

Kolmosen jälkeen Rintala kärjessä (40,60). Juutilaiset tiukasti kakkosina (48,50) ja Juseliukset kolmantena pistein (81,00). Jääskeläisen autokunta oli vielä alle 100 pisteen (81,90), kun Markku Nieminen viidentenä oli kerännyt pisteitä jo 101,40. Kauppinen, Alakoskela ja Vesala paransivat sijoituksiaan ollen nyt 12:s, 13:s ja 14:s.

Tauon jälkeen nelospätkällä kärkikaksikko oli Juutilaiset (13,80) ja Rintala. Hienosti kolmanneksi täällä ylsi pari Pekka Stellberg–Pertti Toivonen Mazdalla jääden Juutilaisista 4,10 pistettä. Vesalakin innostui, nyt neljäs pistein 20,40. Siitä seuraavina Jääskeläinen, Juselius, Alakoskela, Nieminen, Jukka Hallamaa ja Kauppiset jo sijalla 10 ek-tuloksissa.

Myös nelosen jälkeisessä kokonaistilanteessa Rintala piti edelleen kutinsa pistein 54,80. Juutilaisille niitä oli kertynyt 62,30. A-P Jääskeläinen kiilasi Juseliusten ohi kolmanneksi pistein 102,40.

Viitosella eli viimeisellä pätkällä Stellberg oli paras, virhepisteitä kertyi 10,50. Stellberg aloitteli lajia viime vuonna ja nyt suoritukset ovat parantuneet kärkiporukan tasolle ajoittain. Hienoa!

Markku Nieminenkin suoriutui loistavasti, oli toiseksi paras ja Juutilaiset kirjauttivat itselleen kolmanneksi parhaat virhepisteet 13,90.

Maalissa tuloslistalla kärjessä tuttuja nimiä

Lopputuloksissa jälleen sittenkin taas tutut nimet, vaikka kisan tuoksinassa jo näytti vaihtelua jo tulevan. Reijo Rintala voitti taas. Nyt konttoripäällikön tehtäviä hoiteli Kangasalan UA:n Jari Kulmala.

”Hyvä voittajana hymyillä, totta kai”, myönsi Rintala.
”Yhteistyö sujui mainiosti. Jari näki autossani olevat mittarilaitteen ensimmäisen kerran vasta kisa-aamuna tullessaan aamulla viiden aikaan meidän pihaan. Käyttöohjeisiin hän oli tutustunut etukäteen, mutta laitetta mies ei ollut nähnyt koskaan.”
”Ei Jari ihan ensikertalainen ole. Kaikki meni tosi hienosti, ei meille kummallekaan tullut mitään virhettä.”

Kulmala kertoikin taustastaan sen verran, että on autosuunnistusta aikoinaan harrastanut. Tasanopeuden pariin opastivat mm. Pekka Niemi ja Kaipaisen Pekka.
”Reijo tarjosi mahdollisuuden tutustua hänen laitteeseensa, ja se oli haaste, jonka halusin ottaa vastaan. Hieno kokemus oli”, myönsi Kulmala maalissa.
”Ei tämä mitään rakettitiedettä ole, huolellisuus on tässä lajissa ehdottoman tärkeää.”

Mika Alakoskela kartturinsa Risto Salonpään kanssa lähtivät pistejohtajana viimeisenä reitille, joten myös viimeisenä saapuivat maalialueelle.
”Kaikkea mahdollista tapahtui”, huokaisi syvään Lapuan mies.
”Täällä rajanpinnassa ei Fortuna ole meille suotuisa. Meillä rengas meni ykkösellä ja sitten kartturin kanssa taas tehtiin jotakin ja sillai. Se on sellaista, aina ei voi voittaa, ei joka kerta.”

Risto Valkonen käyttää A-P Jääskeläisen autossa oheisen kuvan näköisiä ”laitteita”. Tässä esimerkki paperista, jossa on tiedot pyynnillä 58 km/h ajettavasta osuudesta. Siitä selviää siis, kauanko menee aikaa tietyllä nopeudella tietylle matkalle. Trippimittari on siis kovassa käytössä.

Ari-Pekka Jääskeläinen ja kartturi Risto Valkonen ovat ”kuuluisia” tasanopeusluokan porukassa siitä, että ovat ainoita, jotka edelleen käyttävät ns. paperiversiota mittalaitteena. Heillä on siis papereita nippu mukana, joista löytyy tiedot kunkin pyyntinopeuden tarvitsema aika seuraavaan mittapisteeseen.
”Porukan kesken on niin tiukkaa, että kymmenmetrin trippiä emme saa niin hyvin kohdalleen kuin pitäisi”, selvitti Jääskeläinen.
”Taisteluvoitoksi tätä voi kutsua”, huokaisi mies perään.
”Täytyy sanoa, että pojat ajavat tosi tarkkaan noilla tietokonelaitteillaan. Ei me luovuta vanhasta tyylistämme. Jos 17 autokuntaa on mukana ja yksi käyttää edelleen paperisysteemiä ja sillä keikumme kuitenkin viiden joukossa, on meidän syytä olla tyytyväisiä.”

Tuloksista muuta poimittua 

Hannu Juselius on jo pariin kertaan ajanut poikansa Matin kanssa. Tällä kertaa olivat neljänsiä, mikä on hieno suoritus nuorelta pojalta!

Luokassa ensimmäistä kertaa tuntumaa lajiin ottanut vanha rallikonkari Jorma Laakso opettaa tyttärensä poikaa Samuli Veikkolaa kartturityön saloihin. Toisessa kisassaan nähtiin mahtavaa parannusta, sillä kaksikko löytyy sijalta 9. Hienoa! Taakse jäi sentään aika monta tasanopeuskonkaria.

Alakoskela, Kauppiset sekä Vesala jäivät lopputuloksissa sijoille 12–14.

Ihan ensimmäistä kertaa lajia oli kokeilemassa myös Mäntsälän MK:n pari Marko Kääriäinen–Jarkko Hirvonen. Vaikka sijoitus ei 15 parhaan joukkoon riittänyt, miehet olivat kokemaansa erittäin tyytyväisiä, kertoivat heitä lähellä olevat lähteet. Ylistäviä kommentteja oli kuultu, heitä kannattaa jututtaa aiheesta lisää tavattaessa.
-kk

Pistetilanne tasanopeusluokassa osakisan 4/8 jälkeen – Top 5
Kuljettajat
1. Mika Alakoskela LapUA Opel Kadett pisteitä 40
2. Ari-Pekka Jääskeläinen LMM VW Golf pisteitä 36
3. Eugen Damstedt SiAK Porsche 911 pisteitä 30
4. Reijo Rintala HRCF Talbot Sunbeam pisteitä 28
5. Iida Kauppinen HuuhaUA Porsche 944 pisteitä 27
5. Eero Juutilainen RUA Audi Coupé Quattro pisteitä 27

Kartturit
1. Risto Salonpää EPUA pisteitä 40
2. Risto Valkonen LMM pisteitä 36
3. Ritva Damstedt SiAK pisteitä 30
4. Vesa Kauppinen Huuha UA pisteitä 27
4. Eetu Juutilainen AL-Hki pisteitä 27