Viiden vuoden jälkeen – Heikki ja Emppu Valkoselle seuraava luokkavoitto

Published by HRCF Tiedottaja on

Vilppulan yhteiskoululla palkintoja noutamassa Emppu (vas.) ja Heikki Valkonen. Palkintoja jakamassa oli kisan kuuluttaja Kenny Stolhammar. Kuva: Seppo Koskinen

Ikäkategorian 1981 luokkien 12–14 avauskisassa Mikkelissä ajaneen kahden autokunnan lisäksi lammilainen Asko Järvinen ja kartturi Mikko Öblom Sunbeam Avenger 1600 GT:llä saatiin Vilppulan Talvirallissa mukaan luokkaan 13. Kaksi muuta; Janne ja Harri Kanerva Volvo 242:lla ja Heikki ja Emppu Valkonen Volvo 242:lla, ajavat luokassa 14, mistä tuloksena luokkavoitto, mutta samalla vieläkin ”parempaa”.  HRT-sarjassa 2024 kahden kisan jälkeen luokkien 1–18 nopein kuljettaja oli Kanerva Mikkelissä ja Valkonen Vilppulassa.

Vilppulan Talvirallissa saatiin kokea harvinaisen hankalat olosuhteet, kun erikoiskokeet pitkän pakkasjakson jälkeen muuttuivat erittäin hankaliksi lämminneen ilman ja runsaan vesisateen vuoksi. Rallissa pitää kuitenkin osata ajaa kaikenlaisissa oloissa, joten tänä helmikuisena lauantaina saatiin roppakaupalla lisää kokemusta.

Luokassa 13 Asko Järvinen ja Mikko Öblom aloittivat kautensa, ainoana luokassaan ja maaliin tulivat.

Luokassa 14 tuttuun tapaan Anjalan Janne ja isä-Harri Kanerva johtivat rallia aina viidennelle erikoiskokeelle asti. Tässä vaiheessa johtomarginaali oli 1:48,5. Heikki ja poikansa Emppu olivat kakkosia tietty luokassaan, mutta olivat neljännellä pätkällä lisäksi onnistuneet luokkien 1–18 yleiskisassa kirimään ohi Sami Vuorisen siten, että miesten ero oli 1,6 sekuntia.

Janne ja Harri Kanerva olivat jälleen historicien nopeimmat, kunnes… harmillinen moottoririkko viimeisellä erikoiskokeelle jätti miehet penkalle seuraamaan muiden menoa. Kuva: Toni Ollikainen

Viides, 10-kilometrinen erikoiskoe tuotti yllätyksiä. Kanervat keskeyttivät johtoasemasta.
”Neljä reikää tuli moottorin alakertaan, kun kiertokanget tekivät tuhojaan. Toivottavasti sentään kansi jäi ehjäksi”, raportoi Janne lumipenkan päällä seistessään tapahtuman jälkeen.
”Melkoinen routapatti heitti autoa sen verran, että taisi kone mennä ylikierroksille, ja se oli sit siinä. Huonossa kunnossa tie oli. Muista pateista selvittiin, mutta tämä oli meille liikaa.”

Valkosille asia selvisi vasta rallin maalissa Vilppulan yhteiskoululla.
”Ei me kisan aikana seurattu tuloksia. Kun vielä ajettiin Kanervan edellä reitilläkin, olimme tilanteesta täysin tietämättömiä”, kertoi Heikki Valkonen.
”Melkoinen yllätyshän tämä oli, on sen verran kauan ajettu Kanervan kanssa samassa luokassa. Kova on ollut vastus näiden vuosien aikana. Viimeksi voitettiin luokka muistaakseni vuonna 2019.”

Pohja-ajan viimeiselle erikoiskokeelle ajanut Valkonen muisteli, että vuonna 2019 tuli edellisen kerran heille luokkavoitto.
”Eihän me tällaista odotettu nytkään, kun tiet olivat sellaisessa kunnossa, että piti helläillä ja ottaa välillä kovinkin varovasti, erityisesti pienten teiden osuudet.”

HRT-sarjan seuraava osakisa ajetaan Kouvolassa 18.5.
-kk

Pistetilanne osakisan 2/7 jälkeen
Historic 1981
Kuljettajat
1. Heikki Valkonen LMM lk 14 Volvo 242 pisteitä 23
2. Janne Kanerva AnkUA lk 14 Volvo 242 pisteitä 14
3. Asko Järvinen LamUA lk 13 Sunbeam Avenger 1600 GT pisteitä 10

Kartturit
1. Emppu Valkonen LMM lk 14 pisteitä 23
2. Harri Kanerva AnkUA lk 14 pisteitä 14
3. Mikko Öblom HyUA lk 13 pisteitä 10