Voimassaolorajoitus kuljettajien ajovarusteille ilman FIA-hologrammeja

Published by HRCF Tiedottaja on

Huom! Tämä tiedote on julkaistu jo 8.12.2020, mutta saattaa olla, että tiedotteen viesti ei ole saavuttanut laajaa tietoisuutta. Alkukauden FIA EHRC -kilpailujen yhteydessä ovat lukuisat kilpailijat joutuneet hankkimaan itselleen uuden, FIA-hologrammimerkinnällä varustetun ajopuvun, koska eivät ole olleet tietoisia tiedotteen mukaisista FIA-sääntöohjeistuksista.

Tarkennus 3.5.2023 klo 15:48: tämä koskee siis kansainvälisiä kisoja, Suomessa mm. Lahti Historic Rallya/kk

Tässä tiedotteen epävirallinen suomennus:

Tiedoksi

FIA on vuodesta 2012 lähtien ottanut asteittain käyttöön hologrammi-merkintäjärjestelmän kaikille FIA:n hyväksymille ajovarustetuotteille, joiden avulla FIA voi;

  • torjua tuoteväärennöksiä
  • tunnistaa luokiteltuja ajovarusteita
  • lisätä tuotteiden laadunvalvontaa
  • parantaa valmistettujen tuotteiden jäljitettävyyttä

FIA-standardin 8856–2000 mukaisesti hyväksyttyjen kuljettajien ajovarusteiden osalta eri valmistajat ovat valmistaneet FIA:n hyväksymiä ajopukuja tällä merkintäjärjestelmällä vuodesta 2013 lukien sekä alusasuja, ajokäsineitä, kypärähuppuja ja ajokenkiä vuodesta 2016 lukien.

Kuitenkin FIA-standardi 8856–2000 mukaisesti on valmistettu ajopukuja ilman hologrammimerkintää, jotka on valmistettu ennen ajankohtaa 1.1.2013, sekä alusasuja, ajokäsineitä ja kypärähuppuja, jotka on valmistettu ennen 1.1.2016. Näin ollen edellä mainitut kuljettajien ajovarusteet hyväksytään ilman hologrammimerkintää, mikäli em. tuotteet ovat FIA-standardi 8856-2000 mukaisia.

Tämä tosiasia ei ole vain aiheuttanut hämmennystä kuljettajien ja turvallisuustarkastajien keskuudessa, vaan se on myös vähentänyt väärennettyjen tuotteiden havaitsemisen tehokkuutta, koska näissä tuotteissa käytetään vanhaa merkintäjärjestelmää (ilman hologrammimerkintää).

Tästä syystä FIA on päättänyt rajoittaa hologrammittomien ajovarusteiden voimassaoloa seuraaviin päivämääriin:

  • Vanhalla merkinnällä, ilman FIA-hologrammia, olevia ajopukuja ei hyväksytä 31.12.2022 jälkeen
  • ALUSASUJA, AJOKÄSINEITÄ, KYPÄRÄHUPPUJA JA AJOKENKIÄ, joissa on vanha merkintä (ilman FIA-hologrammia), ei hyväksytä 31.12.2023 jälkeen
  • Tämä rajoitus ei koske sukkia, koska sukkien merkinnät eivät ole muuttuneet

FIA:n tekninen luettelo 27 on päivitetty vastaamaan tätä päätöstä.